VIDEO: Borbe oko međunarodnog aerodroma u Aleppu

sanel
By sanel

Aktivisit i AP izvještavaju o dimu koji se diže iznad aerodroma u Aleppu dok su opozicionari napali gardu koja čuva bazu.Aerodrom se već odavno koristi za vojne svrhe i najveća je zračna baza na sjeveru Sirije.

Aktivisti navode da su opozicionari napali bazu koja čuva međunarodni aerodrom ostavljajući iza sebe na desetine mrtvih.Opservatorija za ljudska prava i medijski centar iz Aleppa kažu da su opozicioni borci preuzeli dijelove baze 80.brigade koja se nalazi u blizini civilnog aerodroma.

Teška artiljerija koju koriste opozicione snage u napadu na Assadove položaje u blizini aerodroma

{youtube}MvM4eeRRCro{/youtube}

{youtube}CuhR-30M7D4{/youtube}

Značaj svega ovoga ne bi trebalo podcjenjivati.Činjenica da opozicioni borci koriste u napadima znatno snažnije oružje je jednako važna kao i činjenica da Assad nema dovoljno oklopnih jedinica da reaguje i da su mu se zračne snage tako raštrkale da se ne mogu oduprijeti opozicionim tenkovima i vozilima.

Što je još značajnije, ovim se može objasniti napredovanje u drugim područjima.Ukoliko se sada Assadova glavna zračna baza u Aleppu nalazi u opasnosti da padne i to samo nekoliko sati nakon što su manju zračnu bazu preuzele opozicione snage na istoku onda će sve ovo imati značajan uticaj na Assadove operativne sposobnosti na sjeveru. (IB)

Share This Article