Lider sirijske opozicije: Assadov režim je pogazio sva načela ljudskosti

sanel
By sanel

Lider Koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga Muaz al-Hatib je na svojoj internet stranici objavio izjavu povodom isteka roka njegovog prijedloga o pregovorima za rješavanje krize u Siriji u kojoj optužuje sirijski režim za neozbiljnost i nepuštanje žena iz sirijskih zatvora.

„Režim nije oslobodio žene iz zatvora. Njihov zahtjev da im dostavimo imena i podatke o zatvorenicima je uvreda i poniženje naroda, međunarodne zajednice i nevladinog sektora u cjelosti. Naši zahtjevi nisu bili niti vojni, niti politički. Mi smo ljudski tražili oslobađanje nevinih iz zatvora i produženje valjanosti njihovih pasoša. Režim je pogazio sva načela ljudskosti. Naš prijedlog ‘gluhom režimu’ je da on sam međunarodnoj javnosti pokaže izvještaj o ubijenim, raseljenim i pohapšenim osobama“, poručio je Al-Hatib.

Ističući kako ne vjeruje režimu koji hapsi i ubija vlastiti narod i granatira pekare, univerzitete i druga javna mjesta, Al-Hatib je rekao da tešku borbu za zaustavljanje daljeg stradanja u zemlji vidi kao patriotsku i ljudsku obavezu.

„Režim koji divljački već dvije godine ubija svoj narod, beskonačnim pregovorima samo kupuje vrijeme. Njihov dijalog je jednostran i pred nas stavljaju neljudske uvjete koji čovjekov um ne može prihvatiti. Režim želi da se dijalog vodi u zemlji koja je pretvorena u veliki zatvor. Ukoliko režim želi da se dijalog isključivo vodi na teritoriji Sirije, ja im predlažem sjeverni oslobođeni dio zemlje za to“, poručio je Al-Hatib.

Lider ujedinjene sirijske opozicije, koji je dao uvjet za pregovore u vidu oslobađanje zarobljenih žena u sirijskim zatvorima do danas, postavlja pitanje da li je sirijski režim zaista sposoban za dijalog.

Sirijski režim nije se oglasio povodom njegovog prijedloga, ali je jučer zapaljena njegova kuća u Damasku, što u opozicionim krugovima komentiraju kao odbijanje prijedloga.

(Anadolija)

Share This Article