Žrtve eksplozije na tursko-sirijskoj granici

sanel
By sanel

Najmanje osam osoba je poginulo, a 30 ranjeno u eksploziji automobila bombe u blizini granice između Turske i Sirije, izjavio je lokalni gradonačelnik.

Vjeruje se da je vozilo sa sirijskim tablicama bilo u centru eksplozije u ponedjeljak na turskom tlu, kazao je gradonačelnik Huseyin Sanverdi za informativni kanal NTV.

Deseci kola hitne pomoći je poslano na mjesto eksplozije na graničnom prelazu Cilvegozu, u provinciji Hatay, na jugu Turske.

Zvaničnik turskog Ministarstva vanjskih poslova je potvrdio da je došlo do eksplozije, dodavši da je eksplozija uzrokovala vatru koja je uništila oko 15 automobila.

“Ne znamo da li se radi o samoubilačkom napadu, ili da je automobil korišten za krijumčarenje benzina preko granice kada je eksplodiralo”, kazao je turski zvaničnik za Reuters.

Značajna šteta

Televizijski snimci i fotografije sa lica mjesta prikazuju značajnu štetu na nizu automobila na granici, gdje kapija raznesena, a krov se urušio.

“Došlo je do eksplozije na ničijoj zemlji. Nije bio minobacački napad. Bila je jaka eksplozija”, rekao je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Granični prelaz Cilvegozu je udaljen nekoliko kilometara od grada Reyhanli, a nalazi se na suprotnoj strani od sirijskog graničnog prelaza Bab al-Hawa, koji su prošlog jula zauzeli pobunjenici.

Izbjeglice prelaze granice u obje strane, a turski kamioni prevoze namirnice na ničiju zemlju, koja se nalazi između dva granična prelaza, nakon čega namirnice preuzimaju Sirijci.

(AJ Balkans)

Share This Article