Novi uspjesi sirijskih pobunjenika

sanel
By sanel

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je u subotu ubijeno 169 osoba, uključujući i 14-oro djece.

FSA je oborila avion koji je granatirao Kafrnbudu u Hami, a u Rakki su oslobodili kasarnu a u gradu Tabaka oslobođen je i kontrolni punkt Dalla. FSA je također u Homsu napala zgradu političke sigurnosti sa raketama kućne izgrade. U Palmyri oslobođen je kontrolni punkt Hadždžani. U Deir ezZuru opozicioni borci preuzeli su kontrolu nad ulicom Šlahma. Također granatirana je i zgrada sigurnosnih snaga u el-Huik četvrti.

U Dara’i je preuzeta kontrola nad Hraš kontrolnim punktom. U Kuneitri uništen je kontrolni punkt između Hamret i Tiha područja. U predgrađima Damaska FSA je napala kontrolni punkt Trab u Zabadaniju i preuzeli su kontrolu nad oficirskom zgradom u Adri. Također opozicioni borci napali su Šamdein kontrolni punkt u Rukneddinu već drugi dan zaredom. U Kan Šejhu, predgrađe Damaska. opozicionari su odbili nekoliko pokušaja režimskih snaga da upadnu u grad.

U toku dana uništeno je nekoliko režimskih tenkova, kao i nekoliko oklopnih vozila u različitim gradovima i selima Sirije.

Pojedini vojni izvori izvještavaju da kada na početku ofanzive izgledalo da će opozicionari se probiti do srca Damaska, i na taj način prisiliti Assada da pobjegne iz grada, on je naredio da zloglasna 4. oklopna divizija svoje tenkove i rakete kratkog dometa opremi sa hemijskim oružjem. Inače 4. divizija je angažovana u odbrani glavnog grada. Ako su ove špekulacije istinite onda bi značilo da je sada po prvi put u toku borbi uključeno i hemijsko oružje.

(Islambosna.ba)

Share This Article