Napredak pobunjenika u Halepu, više od 100 mrtvih u borbama širom Sirije

sanel
By sanel

Sirijski borbeni avioni u subotu su izveli napade na rubne dijelove Damaska, dok su se vodile borbe između Vladinih trupa i pobunjenika, saopćili su aktivisti.

Iz zraka su napadnuta naselja Zamalka na istoku grada, Douma na sjeveroistoku, dok je bilo nekoliko napada i na regiju Istočna Ghouta, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Borbeni avioni također su gađali grad Al-Sabineh, južno od Damaska, uz autoput koji vodi prema provinciji Deraa i gradu Moadamiyeh na jugozapadu zemlje.

Pobunjenici i snage predsjednika Bashara al-Assada sukobili su se u gradu Daraya, u vrijeme kad je vojska granatirala pobunjenička uporišta, saopćila je Opservatorija, sa sjedištem u Londonu.

Borbe su se vodile i u istočnoj regiji Jobar.

Generalna komisija sirijske revolucije objavila je podatak o 106 poginulih u različitim borbama u nekoliko gradova.

Napredak pobunjenika u Halepu

U međuvremenu, čini se da se situacija u Halepu okreće u korist pobunjenika.

Zauzeli su ključnu četvrt  i vojsci blokirali pristup gradu sa zapada. Ali, kako izvještava reporterka Al Jazeere Zeina Khodr, vojska ne odustaje.

“Ovo je najveći napredak pobunjenika u Halepu u nekoliko mjeseci. Istjerali su državnu vojsku iz četvrti Sheikh Saeed na jugoistoku grada. Ali, vojnici nisu daleko otišli… Sada su udaljeni manje od 200 metara”, javila je Khodr.

Ključna saobraćajnica, koja povezuje aerodrom u Halepu sa dijelovima grada pod kontrolom vojske, sada je jedino što razdvaja dvije strane.

Pobunjenici su time onemogućili režim da snabdijeva vojsku kopnenim putem.

„Ovi putevi su od strateškog značaja za režim. Zrakom šalju zalihe iz Damaska i drugih gradova na ovaj aerodrom, a zatim ih prevoze autoputem”, kazuje Abu Maher, zapovjednik brigade Derah Al-Watan.

„Pobunjenici se pokušavaju izvući iz pat pozicije u kojoj su se našli u Halepu. Znaju da to ne mogu postići zauzimanjem bilo koje teritorije, nego strateških dijelova grada. Zato ulazak pobunjenika u četvrt Sheikh Saeed predstavlja opasnost za Vladu”, javila je Khodr.

Mnogi stanovnici četvrti podržavali su sirijsku Vladu i pobjegli su sa vojnicima.

Četvrt je u ruševinama, a Vlada nastavlja koristiti artiljeriju u pokušajima da ponovno zauzme Sheikh Saeed.

„Znamo da šalju pojačanja, ali u posljednje vrijeme nema toliko aviona kao ranije”, kaže Maher Mohammed iz brigade Derah al-Watan.

Međunarodni aerodrom u Halepu i obližnja vojna baza Nayrab i dalje su u funkciji. U daljini se vide vojnici koji brane objekte.

Opkolili aerodrom

Pobunjenici još nisu našli način da spriječe slijetanje borbenih aviona, ali uspjeli su opkoliti aerodrom, blokiravši sve puteve u područjima koja kontroliraju.

„Dopremaju zalihe i prevoze vojnike civilnim avionima, zato ih ne gađamo non-stop. Ali, kad zauzmemo aerodrom, izgubit će kontrolu nad Halepom”, kaže Abu Abdo Halabi iz brigade Oussood al-Sakhour.

Vlada više ne može slati pojačanja u Halep glavnim autocestama iz Damaska i priobalnog grada Latakije.

Borba je duga i iscrpljujuća. Prekidom snabdijevanja vojske, pobunjenici su stekli prednost, barem za sada, javila je Khodr.

(AJ Balkans)

Share This Article