Bitka za Idlib

sanel
By sanel

Veliki broj izvora navodi da se provodi velika opoziciona ofanziva na ostatak vojnih režimskih baza u pokrajini Idlib. Saif el-Šam, zapovjednik Sindžar brigade, kaže da je u toku nova inicijativa za preuzimanje Ebu Zuhur zračne baze u Idlibu kao i četiri druga uporišta Assadovih snaga.

„Prije par sedmica napali smo ovaj aerodrom i omeli smo većinu njihovih vojnih aktivnosti a sada naš plan je napasti je što je više moguće kako bismo je potpuno oslobodili.

Sada avioni sa aerodroma ne mogu tako lahko uzletjeti kao ranije jer su suočeni sa paljbom boraca koji su opkolili aerodrom sa sve četiri strane. Naš plan je spriječiti da im stigne pojačanje sa kopna kao i spriječiti okupljanje režimskih snaga unutar aerodroma kako bi pokrenuli napade na susjedna sela.

Bitka ‘Vratili smo se’ sastavljena je od velikog broja bitki oko aerodroma kako bismo naštetili režimskim snagama. Trenutno se u pokrajini Idlib vodi pet žestokih borbi, u Vadi el-Zajfu,el-Hamdiji, kontrolnom punktu el Karmid kao na drugim kontrolnim punktovima unutar grada. Nastojimo umanjiti pritisak na borce u susjednim pokrajinama smanjujući koliko možemo broj polijetanja aviona.

Sada smo opkolili aerodrom i pucamo snajperima na svakog vojnika ili oficira kojeg uočimo unutar aerodroma. Također koristimo protivavionske projektile gađajući avione kao i dijelove aerodroma. Nastavićemo sa ovakvim akcijama još nekoliko dana sve dok ne dobijemo naređenje da uđemo na aerodrom.”

Šest brigada i dva bataljona učestvuju u ovoj bitci. Svaka brigada nema manje od 300 boraca koji su podijeljeni na dvije linije, prednju i zadnju.

„Naš glavni zadatak je spriječiti polijetanje ili slijetanje bilo kakvog aviona u Ebu Zuhur zračnoj bazi. Snadbjeveni smo sa različitom artiljerijom ali čekamo da stignu tenkovi kako bismo pojačali napad. Aerodrom je jako veliki i nije tako lahko upasti na njega bez dobre opreme i oružja. Preko 25 protivzračnih lansera i minobacača je raspoređeno na aerodromu.. Možemo jedino napadati kada je oblačno ili kada je potpuni mrak, u ponoć.

Za mjesec dana oborili smo pet aviona, tri u Idlibu i dva unutar Ebu Zuhur vojnog aerodroma”.

(Islambosna.ba)

Share This Article