Sirija: Assadove režimske snage preuzele kontrolu mjesta u središnjem dijelu zemlje

sanel
By sanel

Režimske snage predsjednika Bašara el-Assada preuzele su u četvrtak kontrolu nad jednim naseljenim mjestom u pokrajini Hama, u središnjem dijelu Sirije, nakon 16 dana intenzivnih borbi s pobunjenicima, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

– Sirijska vojska je ušla u Karnaz nakon oštrih borbi koje su trajale 16 dana, s nekoliko pobunjeničkih brigada –  precizirala je ova nevladina organizacija, koja je dodala da su redovne snage zapalile kuće u toku racije u ovom naseljenom mjestu.

– Pobunjenički borci su se povukli iz Karnaza koji su kontrolirali od decembra 2012. godine –  izjavio je agenciji AFP direktor OSDH Rami Abdel Rahman.

Karnaz i mjesto u blizini el-Maghira, koji su pali prije dva dana u ruke režimskih snaga “nalaze se na cesti koja vodi u alauitska sela u zapadnoj pokrajini Hama”, rekao je Abdel Rahman.

Sirijska državna televizija je potvrdila preuzimanje naseljenog mjesta Karnaz od  vojske, gdje je “uništila skrovišta terorista Front el-Nosra i Ahrar el-Šam”. Radi se o dvije pro-islamske organizacije.

Sirijske vlasti opisuju kao “teroriste” sirijske pobunjenike i opozicionere koji potresaju režim el-Assada od marta 2011. godine.

U Damasku su dvije granate ispaljene na autobusnu stanicu u četvrti Kabun ubile šest osoba, od kojih je troje djece, izvjestio je OSDH.

Sirijska državna televizija je sa svoje strane optužila “teroriste” da su bacili dvije granate na stanicu, ubivši šest građana, od kojih je troje djece i jedna žena.

Borbe su se pojačale posljednjih dana u regiji Damaska, budući da su pobunjenici postavili svoje pozadinske baze na periferiji glavnog grada.

Najmanje 17 osoba je poginulo u četvrtak u sukobima širom Sirije, prema provizornom bilansu OSDH-a.

(Fena)

Share This Article