OIC: Poziv na dijalog u Siriji

sanel
By sanel

Sa sastanka Organizacije islamske saradnje (OIC), koja je održana u Kairu, poslan je poziv na međusobni razgovor snagama opozicije u Siriji, kao i pripadnicima režima predsjednika Bashara Al-Assada čije ruke, kako je kazano, nisu okrvavljene.

Iako u završnoj deklaraciji Samita poziv da Assad odstupi s vlasti nije upućen, brojni lideri država učesnica, uključujući i zemlju domaćina Egipat, zahtijevaju njegov odlazak.

„Svi smo saglasni u vezi s neophodnosti intenziviranja naših napora, s ciljem okončanja tragedije u kojoj živi sirijski narod. Taj narod živi na ulicama tražeći slobodu, dostojanstvo i demokratiju”, rekao je egipatski predsjednik Muhamed Mursi.

Mursi je spomenuo i Mali i francusku vojnu intervenciju u toj zemlji. Rečeno je da bi franckuska intervencija mogla dovesti do krvavijeg sukoba.

„Diskusija je potvrdila podršku jedinstvu Malija, suverenitetu i sigurnosti u toj zemlji. Od velike je važnosti i upućivanje humanitarne pomoći kako bi se smanjile patnje izbjeglica”, rekao je on.

Samitu je prisustovao i iranski predsjednik, a kao znak dobre volje, iz Irana su poručili da će ta zemlja ukinuti vize za egipatske turiste i trgovce.

Pozivi na saradnju

Predstavnici Saudijske Arabije nisu prisustovali sastanku grupe. Politički analitičari vjeruju da ova kraljevina izbjegava susret s Iranom zbog neslaganja oko brojnih pitanja, uključujući i navodno iransko miješanje u poslove zaljevskih država.

„Sastali su se predstavnici Egipta, Irana i Turske. Iran je na strani sirijske Vlade, Turska protiv nje, dok Egipat ima neutralan stav. Mislim da bi taj susret mogao pomoći rješavanju sirijske krize. Vidjet ćemo da li će se postići efikasno rješenje“, kazao je politički analitičar Mahmoud Bakry.

Jemenski ministar vanjskih poslova Abu Bakr al Kubi smatra kako nasilje u Siriji „ne samo da tu državu dovodi do očaja, nego također utječe i na odnose Sirije i drugih država.

Na konferenciji u Kairu su upućeni pozivi liderima država islamskog svijeta na saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

(AJ Balkans)

Share This Article