VIDEO: Malo drugačija borba za Damask

sanel
By sanel

Opozicioni borci koji napadaju Damask kažu da su svjesni prethodnih neučinkovitih pokušaja zauzimanja Damaska, i da su sada krenuli u ofanzivu sa sasvim drugačijim pristupom

“Dijelovi kružnog toka već su danas pali pod kontrolu opozicionara. Cesta je bila posljednja prepreka između Gute i grada”, kaže Ebu Hazi, opozicioni zapovjednik u istočnom predgrađu Irbin.

„Ne želim davati narodu laže nade ali mislim da ukoliko ulične borbe dopru do centralnog Damaska onda režim neće moći da nas porazi ovaj put”, dodao je on.

Prošle godine neorganizovan napad opozicionih snaga na Damask je morao završiti sa neuspijehom. Ali ovaj put opozicioni borci su dobro organizovali rute snadbjevanja kako bi poduprijeli ofanzivu.:

Isuviše je rano da bi se reklo da li će ova ofanziva biti učinkovita ali opozicionari su već postigli značajan napredak u istočnom Damasku.

Nekoliko kontrolnih punktova je oslobođeno ili uništeno uključujući i kontrolni punkt Harmala koji povezuje sjeveroistočna predgrađa sa gradom, kazala je Lina Šami, glasnogovornica opozicionog medijskog ureda u Damasku. Ona dodaje da je ovo veliki korak za FSA. „Još uvijek nemamo puno informacija da li će FSA prodrijeti u Damask ili ostati u predgrađu”.

Šamijeva navodi da se žestoke borbe vode oko Abesinskog trga, ali glasine da su ga opozicionari preuzeli su neistinite.

Kontrolni punkt Harmala se nalazi na ključnom dijelu ceste koja vodi kroz ovo područje. Lokalni koordinacioni odbori su postavili video snimak za koji navode da je snimljeno nakon zauzimanja punkta, gdje je očito da je Harmala u plamenu.(IB)

{youtube}yuoOyLB_C-U{/youtube}

Share This Article