Samit OIC-a: Mursi pozvao na izgradnju nove i demokratske Sirije

sanel
By sanel

Egipatski predsjednik Muhammed Mursi, u uvodnom govoru na 12. Samitu lidera Organizacije islamske konferencije (OIC) u Kairu, pozvao je sve opozicione grupe da podrže Nacionalnu koaliciju opozicionih i revolucionarnih snaga Sirije (SMDK), kako je rekao, “radi izgradnje nove i demokratske države Sirije”.

Istaknuvši da se centar SMDK-a nalazi u Egiptu, Mursi je kazao da egipatske vlasti rade sve kako bi što prije bila okončana kriza u Siriji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Sirijske vlasti bi trebale proučiti historiju i izvući pouku iz nje. Vlast se mijenja, ali ono što ostaje, jeste narod. Narod će onesposobiti one koji rade samo za svoju korist”, poručio je Mursi.

Egipatski predsjednik je spomenuo i krizu u Mijanmaru s kojom se suočavaju muslimani u toj zemlji, te pozvao Ujedinjene narode (UN) i međunarodnu zajednicu da ostave politiku duplog standarda. Naglasivši da niko neće ostati nijem na situaciju Rohingya muslimana u Mijanmaru, Mursi je pozvao zemlje članica OIC-a da budu dio međunarodne pomoći koja pokušava zaštiti Rohingya muslimane.

Samitu OIC-a u Kairu, koji se održava danas i sutra, prisustvuje 56 zemalja članica OIC-a, izuzev Sirije čije je članstvo u ovoj organizaciji zaleđeno prošle godine.

Glavne teme samita su Sirija, Palestina, Mali i islamofobija u svijetu. Pored predstavnika zemalja članica OIC-a, na samitu prisustvuju i posmatrači, međunarodne organizacije i agencije. Samitu prisustvuje i delegacija BiH koju predvodi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Egipat će naredne tri godine biti predsjedavajući OIC-a.

(Anadolija)

Share This Article