Sirijski pobunjenici: ”Nećemo se povući do posljednje kapi krvi”

sanel
By sanel

Lokalni komitet sirijskih pobunjenika održao je prvu konferenciju za novinare od početka pobune i rata u njihovoj zemlji u martu 2011. godine, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Konferencija je održana u mjestu Deraya u Damasku, a čelnik lokalnog opozicionog komiteta Ebu Yamin je istakao da je više od 10.000 stanovnika ovog mjesta već tri mjeseca svakodnevno izloženo oružanim operacijama sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada.

”Ti ljudi preživljavaju pravu ljudsku dramu”, kazao je on.

Ističući da u ovo mjesto nikada nije stigla nikakva humanitarna pomoć, Ebu Yemin je kazao da u Derayi nedostaje struje i goriva.

Ebu Yemin je podsjetio i na masakr sirijske vojske nad stanovništvom Deraye u augustu prošle godine kada je život izgubilo više od 700 osoba, te dodao da je od tada iz ovog mjesta izbjeglo više od 200.000 ljudi.

„U sukobima pobunjeničkih snaga sa sirijskom vojskom u Derayi poginulo je 1295 osoba, a 200 tijela još nije identificirano. Naš komitet komunicira i radi u saradnji s ostalim komitetima širom Sirije. Mi pripremamo izgradnju nove infrastrukture zemlje“, rekao je Ebu Yemin za AA.

Takođe, Ebu Yemin je kazao da radi na otvaranju jednog Ureda koji će vršiti čuvati imovinu Sirijaca koji su izbjegli iz Deraye.

Lokalni komandant pobunjeničkih snaga Slobodne vojske Sirije (FSA) Ebu Omer  kazao je da pobunjeničke snage napreduju u oslobađanju Sirije i da nemaju namjeru povlačenja iz Deraye.

„Iz Deraye se nećemo povući do posljednje kapi krvi“, poručio je Ebu Omer.

(AA)

Share This Article