Moaz al-Khatib: Spreman sam na pregovore sa sirijskim režimom

sanel
By sanel

Minber.ba – Šef sirijske opozicije, Moaz al-Khatib, izjavio je u srijedu da je spreman na dijalog s dužnosnicima režima predsjednika Bashara al-Assada, pod određenim uvjetima, uključujući da oko 160.000 političkih zatvorenika bude oslobođeno.

“Objavljujem da sam spreman na direktne razgovore s predstavnicima sirijskog režima u Kairu, Tunisu ili Istanbul”, objavio je Khatib preko svoje Facebook stranice, navodeći kao drugi uvjet da pasoši za protjerane građane budu obnovljeni u ambasadama u inostranstvu.

“Postao sam svjestan, zahvaljujući medijima, da je režim u Siriji pozvao opoziciju da uđe u dijalog”, rekao je Khatib, koji je na čelu opozicione Sirijske nacionalne koalicije.

“Iako nije pravo svakoga da se cjenka sa slobodom koju je naš narod krvlju svojom platio tako skupo, kažem da postoje osnovni preduvjeti prije nego što sjednem s predstavnicima režima”, rekao je on.

Khatib je svoj prijedlog opisao kao “inicijativu dobre volje da se potraži političko rješenje krize, da se pripremi prijelazna faza koja sprečava daljnje krvoproliće.”

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/AFP)

Share This Article