Sirija: Bez donacija, UN će smanjiti obroke

sanel
By sanel

Ujedinjeni narodi (UN) će biti prisiljeni smanjiti obroke koje dijele Sirijcima ukoliko donatori, koji će se sastati za nekoliko dana, ne budu puno darežljiviji, rekao je jedan visoki dužnosnik svjetske organizacije.

John Ging, šef operacija u Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je naglasio da je zbog nedostatka novca hranjivost obroka već smanjena za 50 posto u posljednja dva mjeseca, prenosi Hina.

“Jasno govorimo donatorima da će biti dodatnih smanjenja obroka”, dodao je on na konferenciji za novinare.

UN uz obroke dijeli poruku u kojoj naglašava da su smanjenja izazvana problemima finansiranja, a ne usmjeravanjem pomoći sirijskim vlastima ili opoziciji.

“Ni dolar UN-ove pomoći ne ide sirijskoj Vladi, jer pomoć prolazi preko lokalnih organizacija, posebno Sirijskog Crvenog polumjeseca”, naglasio je Ging, odgovarajući na kritike sirijske opozicije.

Pravedna raspodjela

Istakao je da polovica hrane odlazi u područja pod kontrolom opozicije, jer UN želi pravednu raspodjelu.

Pitanje kontrole raspodjele pomoći je važno jer utječe na povjerenje donatora.

Ging je to rekao dva dana prije sastanka donatora u Kuvajtu, kako bi se skupilo 1,5 milijarde dolara za pet miliona Sirijaca zahvaćenih sukobom.

“Poziv na prikupljanje 500 miliona dolara za Sirijce koji su ostali u zemlji za sada se polovično finansira”, podsjetio je Ging.
UN također treba milijardu dolara pomoći za 640.000 Sirijaca izbjeglih u susjedne zemlje (Tursku, Jordan, Irak i Liban). Očekuje se da će se broj izbjeglica udvostručiti do juna.

Šezdesetak zemalja  sudjelovat će na sastanku u Kuvajtu, uključujući  Rusiju i Iran, koji pružaju najveću podršku režimu predsjednika Bashara al-Assada.

(AJ Balkans)

Share This Article