Saudijski princ: Moramo sirijske pobunjenike naoružati sofisticiranim oružjem

sanel
By sanel

Minber.ba – Utjecajan član saudijske monarhije izjavio je u petak da sirijskim pobunjenicima treba dati protutenkovsko i protuavionsko oružje kako bi se “podigla razina na igralištu” u njihovoj borbi protiv predsjednika Bashar al-Assada.

Sirijski pobunjenici zauzeli su teritorij na sjeveru zemlje i imaju kontrolu nad predgrađima na istoku i jugu Damaska, ali Assadova zračna nadmoć i sačuvana jačina njegove vojske su ograničili napredak pobunjenika u sukobu koji traje 22. mjeseca.

“Nisam u vladi pa ne moram postupati diplomatski. Pretpostavljam da  šaljemo oružje i ukoliko ne bi slali oružje, bila bi to strašna greška s naše strane”, rekao je princ Turki al-Faisal, bivši šef saudijske obavještajne službe i brat ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije, u televizijskoj debati na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu koju je moderirala Al-Arabiya.

Princ je upozorio da “ekstremisti” ulaze u Siriju iz Sjeverne Afrike, Evrope i drugih regija kako bi se borili zajedno sa opozicionim snagama.

“Zaustavite ubijanje i nećete imati ove teroriste, oni neće imati nijedno mjesto u Siriji u koje bi mogli doći”, rekao je on. Njihovo prisustvo je predviđeno od prvog dana u slučaju duže krize, dodao je on.

Sredstva bi trebala biti usmjerena “dobrim momcima” među opozicionarima kako bismo im pomogli da povrate svoj kredibilitet među ljudima.

“Morate da podignete razinu na igralištu. Do većine oružja pobunjenici su došli iz zarobljenih sirijskih zaliha i dezertera koji su donijeli svoje oružje”, rekao je on.

“Ono što je potrebno je sofisticirano, oružje visokog nivoa, koje može srušiti avione, koje može uništiti tenkova iz udaljenosti. To ne dolazi do njih.”

Saudijska Arabija je i u prošlosti pozivala da se pobunjenici naoružaju, ali diplomati kažu da zapadne zemlje nisu voljne dopustiti dostavu sofisticiranog oružja u tu zemlju, strahujući da će pasti u ruke sve moćnijih pro-islamskih snaga.

No, saudijski princ je rekao da bi strane sile trebale imati dovoljno informacija o mnogim pobunjeničkim jedinicam da osiguraju da će oružje doći samo do određenih skupina.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Al-Arabiya)

Share This Article