Francuska ne vidi skori Assadov pad

sanel
By sanel

Francuska je objavila kako ne vidi znakove koji bi upućivali na skori pad sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada, iako je službeni Pariz mjesecima tvrdio da Assad samo što nije svrgnut.

Ustanak protiv Assadove vlasti traje već gotovo dvije godine, odnio je 60.000 života a 650.000 ljudi je u izbjeglištvu, objavili su Ujedinjeni narodi.

Francuska, koja je nekad bila kolonijalni gospodar u Siriji, najsnažnije zagovara ustanak protiv Assada i prva je priznala opozicijsku koaliciju.

“Stvari se ne kreću. Rješenje kojem smo se nadali, a mislim na Basharov pad i dolazak koalicije na vlast, nije se dogodilo”, rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u redovnom novogodišnjem obraćanju novinarima.

Sastanak u Parizu

Fabius je u decembru rekao da je Assadov “kraj sve bliže”, ali u četvrtak je izjavio kako međunarodno posredovanje i rasprave o krizi koja traje od marta 2011. ne vode nikud.

“U zadnje vrijeme nema pozitivnih znakova”, rekao je.

Prema njegovim riječima, sirijski opozicijski čelnici i predstavnici pedesetak zemalja i organizacija sastat će se u Parizu 28. januara i razgovarati o tome kako ostvariti prethodne dogovore.

Assad se odupro svim dosadašnjim pokušajima da ga svrgnu i tvrdi da u ustanku učestvuju izvana poslani teroristi, navode agencije.

U četvrtak ga je državna televizija prikazala u džamiji na proslavi rođendana poslanika Muhameda.

Smiješio se i rukovao s članovima Vlade, ali nije održao govor, pišu agencije.

(AJ Balkans)

Share This Article