Sirija: Po namirnice u Tursku

sanel
By sanel

Zbog unutrašnjih nemira i sukoba, Sirijci iz Tel Abyada svoje potrebe za hranom i drugim životnim namirnicama podmiruju preko granice, u susjednom turskom gradiću Akcakale.
Građani Sirije, koji zbog rata u toj zemlji ne mogu naći prvenstveno hranu, a potom i ostale životne namirnice, svakodnevno prelaze tursko-sirijski granični prijelaz Gumruk kako bi sebi i svojim porodicama nabavili hranu.

Sirijci u specijalnim vozilima svakodnevno dolaze u Akcakale i kupuju sve što im je potrebno, a nakon toga ponovo se vraćaju svojim domovima.

Predstavnik ispostave turskog polumjeseca u Akcakaleu Ahmet Meshurgil kazao je kako je na graničnom prijelazu Gumruk uspostavljen punkt na kojem se potrebnim Sirijcima pruža svaki vid pomoći. On je dodao da nevladine organizacije i pojedinci, koji su spremni da pomognu, prisutni na tom punktu te da doprinose podršci sirijskom narodu.

Meshurgil je također rekao kako u susjednom Tel Abyadu nema sukoba te da je taj region u potpunosti pod kontrolom Oslobodilačke vojske Sirije.

Član Nacionalnog parlamenta Sirije Ekrem Dedeoglu za novinare AA izjavio je kako u Tel Abyadu živi oko dvije hiljade stanovnika te da turske humanitarne organizacije i pojedinci dobrotvori znatno pomažu taj dio sirijskog naroda.

Dedeoglu se u svoje i ime sirijskog naroda zahvalio Turskoj za podršku.

(Anadolija)

Share This Article