Davutoglu: Sve grupe u Siriji hitno se moraju distancirati od sirijskog režima

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, u intervjuu za tursku televiziju NTV, koji je dao tokom gostovanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, izjavio je da su svi događaji u regioni blisko povezani te da mogu utjecati na krizu u Siriji.

“Sva dešavanja u regiji su međusobno povezana. Stoga je vrlo značajno da se stanje u Siriji hitno stabilizira, dok se sve grupe u zemlji trebaju distancirati od sirijskog režima. Ovdje, prije svega, mislim na sirijsku Partiju demokratskog ujedinjenja (PYD) čiji rad ćemo i dalje pratiti”, kazao je Davutoglu.

Napomenuo je kako bi se dodatno naoružavanje terorističke organizacije PKK u Turskoj moglo negativno odraziti i na druge zemlje u regionu.

Također, turski ministar vanjskih poslova je izjavio kako međunarodna zajednica nije pružila potrebnu podršku i pažnju sirijskom pitanju.

Istakao je da će se antiraketni sistem Patriot, koji će biti instaliran u Turskoj, koristiti samo u odbrambene svrhe, a nikako za aktivne konvencionalne napade.

“Antiraketni sistem Patriot ima obrambenu namjenu. Stoga je jasno da nema nikakve priče o kojekakvim napadima. Napadi sistemom Patriot bili bi izvedeni samo u slučaju da neko napadne Tursku”, izjavio je Davutoglu.

Napomenuo je da će raketni sistem Patriot ostati u Turskoj sve dok se ne postigne konačna sigurnost za zemlju i region.

“Sve dok postoji potreba za odbranom, rakete Patriot će ostati u Turskoj. Kada se postigne stabilnost i sigurnost, odmah će zajedno sa vojnicima NATO-a biti poslane u zemlje iz kojih su i stigle”, kazao je Davutoglu.

(Anadolija)

Share This Article