UNICEF: Najkrvavija sedmica za djecu Sirije

sanel
By sanel

Međunarodni fond za djecu pri Ujedinjenim narodima (UNICEF) objavio je da je prošla sedmica bila najkrvavija sedmica za djecu Sirije od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011.

Reginoalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Maria Calivis izjavila je da je u napadima na gradove tokom prošle sedmice poginuo veliki broj sirijske djece. Calivis je osudila ubijanje djece i pozvala obje sukobljene strane da obezbijede sigurnosti civilima.

Sirijska organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava objavila je da je u prvom danu prošle sedmice poginulo 31 dijete. U utorak, u napadu na univerzitet u Halepu poginulo je 87 osoba među kojima i veliki broj studenata, a tokom napada u Damasku poginulo je 100 osoba među kojima veliki broj žena i djece. U četvrtak je u napadima u Damasku poginulo sedam djevojčica.

Prema izvještaju sirijske organizacije, snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu su za 22 mjeseca ubile 3.538 djece, dok su Ujedinjeni narodi objavili da je od marta 2011. godine u Siriji poginulo više od 60 hiljada ljudi.

(Anadolija)

Share This Article