Sirija: Asadova vojska bombardovala Damask, žrtve civili

sanel
By sanel

Pet civila i jedna djevojčica ubijeni su u petak u bombardovanju režimskih trupa u Damasku i njegovoj periferiji, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Četiri civila su poginula na lokalitetu Katana na jugozapadnoj periferiji, a djevojčicu je ubila raketa ispaljena na četvrt Jobar na istoku Damaska, precizirala je ova nevladina organizacija.

Artiljerija na tlu i borbeni avioni su granatirali i druga naseljena mjesta na periferiji Damaska, precizirao je OSDH.

Tijela jedanaest neidentifikovanih muškaraca otkrivena su u blizini jedne vojne kontrolne tačke u mjestu blizu Damaska, dodala je nevladina organizacija koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara širom zemlje.

U pokrajini Dera, jedan pobunjenik je ubijen u sukobima s vojskom, naveo je OSDH.

Asadova artiljerija je granatirala naseljena mjesta u pokrajini Alep (na sjeveru), Idleb (na sjeverozapadu) i Homsu (u središnjem dijelu zemlje).

Kao i svakog petka već gotovo dvije godine, antirežimski protesti su počeli u nekoliko gradova, ovaj put kao podrška univerzitetu u Alepu, gdje je u bombardovanju poginulo 87 osoba.

Režim i pobunjenici su odbacili odgovornost za ovaj napad.

U četvrtak su 142 osobe, od kojih su 72 civila, ubijeni širom zemlje, gdje borbe ne slabe u 23. mjesecu sukoba u kojima je, prema podacima UN-a, poginulo više od 60.000 osoba.

(Fena)

Share This Article