Caglayan i Cousin obišli kamp u Kilisu: Turska hrani oko 153.000 sirijskih izbjeglica

sanel
By sanel

Ministar ekonomije Turske Zafer Caglayan zajedno sa direktoricom za humanitarne poslove u Ujedinjenim narodima Ertharin Cousin posjetio je Kilis kako bi joj pokazao kako Turska pomaže sirijskim izbjeglicama koji žive u Turskoj. Caglayan je izjavio da će Turska i dalje nastaviti da pomaže sirijskim izbjeglicama u toj zemlji.

“Uvijek ćemo pomagati izbjeglice iz Sirije koji se nalaze u Turskoj. Pomažemo im u oblasti obrazovanja, osiguranja hrane, lijekova, mjesta za boravak i svih osnovnih životnih potrepština, a to ćemo nastaviti raditi i u budućnosti”, kazao je Caglayan.

Istakao je da Turska pomaže sirijskim izbjeglicama, jer to vidi kao svoju ljudsku i moralnu obavezu.

“Sirijcima ćemo pružiti svaki vid pomoći i podrške, jer je to naša obaveza i odgovornost. Naša najveća želja je oni imaju život dostojan čovjeka”, kazao je Caglayan.

Naglasio je da je Turska spremna da pomaže svakome ko se nalazi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji.

“Turskaje prije pomagala Iračanima. Danas pomažemo Sirijcima. Iako je njima ovdje lijepo, voljeli bismo da prestanu sukobi u Siriji i da se taj narod vrati u svoje domove i živi u demokratskoj i mirnoj zemlji”, rekao je Caglayan.

Podsjetio je da se u izbjegličkim naseljima u Turskoj nalazi oko 153 hiljada sirijskih izbjeglica kojima pomaže turska Vlada. Dodao je da se širom Turske nalazi još oko 100 hiljada Sirijaca koji žive van izbjegličkih naselja.

Caglayan je istakao da je Turska do danas uložila više od milijardu lira (oko milijardu KM) za potrebe sirijskih izbjeglica u toj zemlji.

“Do danas smo potrošili oko 609,5 miliona lira (oko 609,5 miliona KM) i oko 360 miliona dolara za potrebe sirijskih izbjeglica”, kazao je Caglayan.

(Anadolija)

Share This Article