Ruski ratni brodovi stigli u Siriju

sanel
By sanel

Ruski ratni brodovi se smještaju u blizini obale Sirije u Mediteranskom moru da bi spriječili bilo kakvu vojnu intervenciju zapadnih država u arapskoj državi, piše u izvještaju.

Citirajući ruskog diplomata, The Sunday Times piše da je Rusija nedavno poslala pet brodova koji nose vojna vozila i stotine marinaca te borbena plovila u istočni Mediteran.

“Rusija treba biti spremna na bilo kakav razvoj događja jer očekuje da bi situacija u Siriji mogla dostići vrhunac prije Uskrsa,” citira Times diplomatski izvor koji je anoniman.

Diplomat je dodao da će prisustvo ruskih marinaca blizu sirijskih voda spriječiti “zapad da upotrijebi kopnene trupe” u Siriji da bi pomogao pobunjenicima koji se bore protiv vladinih snaga.

Ali Rusija kaže da su brodovi poslani radi sudjelovanja u vježbi s ciljem “unaprijeđenja uprave, održavanja i testiranja međudjelovanja pomorskih snaga.”

Prošlog mjeseca je Rusija poslala ratni brod koji je prevozio marince u sirijsku luku Tartus gdje Moskva ima pomorsku bazu.

Citirajući vojne izvore, ruski mediji su izvijestili 30.decembra da je brod Novocherkassk napustio luku Novorossijsk u Crnom moru i da treba stići u Tartus početkom januara.

Druga dva ratna broda, Azov i Nikolaj Filchenkov, su navodno također poslani u Siriju iz ruske morske baze u periodu nakon 29. decembra.

Sredinom prosinca je rusko Ministarstvo obrane objavilo da je flota ruskih ratnih brodova napustila baltičku luku Baltijsk i krenula ka Mediteranu, blizu sirijskih voda.

Ministarstvo je obavijestilo da se u flotili nalaze fregata Jaroslav Mudri, brodovi Kaliningrad i Alexander Shabalin, kao i još dva plovila.

Rusija, najveći saveznik Sirije, ima mali objekat za održavanje u luci Tartus.

U međuvremenu su SAD u petak počele raspoređivati trupe i opremu u Turskoj radi nadgledanja postavljanja američkih i europskih projektila Patriot zemlja – zrak na tursko-sirijskoj granici.

Sirija, Rusija i Iran kažu da ovo postavljanje može pokrenuti vojnu akciju NATO-a.

(advance.hr)

Share This Article