Ministri: UN treba prijaviti Siriju MKS-u

sanel
By sanel

Ministri spoljnih poslova Austrije, Danske, Irske i Slovenije traže od Ujedinjenih nacija da hitno prijave Siriju Međunarodnom krivičnom sudu.

Ministri Mihael Špindeleger, Vili Sovndal, Imon Gilmor i Kark Erjavec su izrazili zabrinutost zbog događaja u Siriji i podržali napore Sirijaca da slobodno izaberu vladu koja poštuje ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona. Oni su osudili nasilje režima u Damasku i istakli potrebu kažnjavanja zločina.

“Strašni zločini već su počinjeni tokom sukoba u Siriji, ali su počinioci ostali nekažnjeni”, naveli su ministri četiri zemlje u zajedničkom pismu i istakli da Savjet bezbjednosti UN treba hitno da prijavi situaciju u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Ministri su naveli da će to biti jasna poruku borcima obje strane u sirijskom konfliktu, da će počinici najtežih zločina na kraju biti kažnjeni.

Saopštenje je objavila američka televizija CNN i ono je u četvrtak predato svim članicama UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, a prenijele agencije.

(Tanjug)

Share This Article