Saad el-Suveys: Pomoć iz Turske nam vraća nadu

sanel
By sanel

Sirijci koji se bore za opstanak u svojoj zemlji i pored stalnih bombardovanja muku muče i sa humanitarnom krizom, najviše nade polažu u susjede, čija ruka pomoći u njihovom slučaju život znači.

Načelnik općine Tel Abyad u Siriji Saad el-Suveys za agenciju Anadolija je govorio o životu u tom gradu, koji je zauzela pobunjenička Slobodna vojska Sirije.
Istakao je da stanovnicima toga sirijskog grada najviše pomaže turski narod posebno kada su u pitanju osnovne životne namirnice i lijekovi.

“Zato se ovom prilikom zahvaljujem Turskoj i turskom narodu koji nam mnogo pomažu u ovim teškim momentima za nas”, kazao je el-Suveys, podsjećajući na sada već globalnu humanitarnu kampanju za pomoć sirijskom narodu koja je pokrenuta u Turskoj, a ubrzo se proširila i na veliki broj zemalja u svijetu.

Njegova općina nekada je brojala 30 hiljada stanovnika, ali većina njih su prebjegli u susjednu Tursku, tako da grad, kako je rekao, izgleda sablasno i tužno u isto virjeme.

“Većina stanovnika naše općine su izbjegli u Tursku u potrazi za sigurnijim mjestom za život. Turski narod i njihova vlada su nam pomogli u svakom pogledu, a posebno u prikupljanju hrane i lijekova”, istakao je el-Suveys.

Napominuo je da je stanovnicima u tom gradu najpotrebniji hljeb, jer su mnogi na ivici gladi.

“U našem gradu je najpotrebniji hljeb. Ali drago nam je da nam i to stiže iz susjedne Turske”, kazao je el-Suveys.

Prema njegovim riječima, stanje naroda pogođenog ratom razumiju samo oni koji su to doživjeli, a najveću pomoć mogu pružiti susjedi, koji su fizički blizu unesrećenom narodu.

Od početka sukoba u Siriji, koji su inicirani ustankom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok ih je više od dva miliona interno raseljeno. Sukobi u Siriji primorali su oko 600 hiljada stanovnika te zemmlje da se presele u susjedne države.

(Anadolija)

Share This Article