U Jemenu počela kampanja pomoći narodu Sirije

sanel
By sanel

Kampanja pomoći sirijskom narodu „Stigla zima…jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, koja je pokrenuta u Turskoj, danas je zvanično započela i u Jemenu, gdje je akciju pomoći uključeno više od 400 udruženja, a nosilac kampanje je Razvojna agencija Jemena.

Zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u glavnom gradu Jemena Sani, prisustvovali su brojni predstavnici učesnika akcije, koji su uputili zajedničku poruku da narod jemena želi pokazati solidarnost sa narodom Sirije i ljudskom dramom u toj zemlji.

Ističući da je i narod Jemena nedavno proživljavao sličan teror, jedan od organizatora kampanje Naci Allav je kazao da Jemen razumije sirijsku patnju i da će se pridružiti masovnom pokretu pomoći.

Generalni sekretar Razvojne agencije Jemena Fuad es-Sadri je kazao da narod Jemena neće ostati skrštenih ruku i da će poslati poruku da je uz narod Sirije.

„Turska vlada vodi veoma uspješnu politiku pomoći Siriji, a veoma je važno da je i turski narod ustao i da pokreće masovnu kampanju pomoći ugroženim Sirijcima. Narod Jemena dobro zna kako je biti gladan i siromašan. Dobro razumijemo braću u Siriji, i baš kao i narod Turske, i narod Jemena će biti ujedinjen u ovoj akciji“, rekao je Sadri.

Kampanja pomoći za narod Sirije danas je zvanično pokrenuta i u BiH. Konferencija za novinare održana je u zgradi Saveza samostalnih sindikata BiH, a nosioci projekta u BiH su Savez samostalnih sindikata BiH, MDD Merhamet, a podršku su pružili i Crveni krst/križ BiH, Rijaset Islamske zajednice u BiH, Federalna komora obrtnika, te još 15 nevladinih udruženja.
Pored toga, kampanja je danas započeta i u Maleziji, Pakistanu, Kuvajtu, Libanu, Libiji, maroku, Jordanu, Egiptu, Sjevernom Kipru, Belgiji, Bahreinu, Alžiru i drugim zemljama.

(Anadolija)

Share This Article