Erdogan: Assad da ispoštuje volju naroda

sanel
By sanel

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad treba samo da ispoštuje volju naroda i odstupi sa vlasti jer je izgubio povjerenje i svijetskih lidera, ali i vlastitog naroda, poručio je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji boravi u zvaničnoj posjeti Gabonu, javio je reporter agencije Anadolija.

Erdogan se sastao sa premijerom ove afričke zemlje Raimondom Ndongom Simom, a nakon sastanka je održana i konferencija za novinare na kojoj se šef turske vlade osvrnuo i na jučerašnje obraćanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada naciji i istakao da je riječ o čovjeku koji se izuzetno teško održava na vlasti i koji nastavlja sa činjenjem zla u svojoj zemlji.

„Nemoguće je demokratskim smatrati prijedloge nekoga ko avionima i drugom teškom artiljerijom bombardira svoj narod. Njegovo povezivanje pobunjenika sa Al Kaidom i teroristima samo je zamjena teza“, rekao je Erdogan.

Ističući da je sirijski režim uzrokovao smrt više od 50.000 ljudi, iz zemlje protjerao 600.000, a iz domova prognao 2,5 miliona Sirijaca, Erdogan se zapitao “da li je to mogao učiniti neko ko je demokrata”.

„To je učinio čovjek koji vlada kroz teror. Ko će vjerovati takvom čovjeku i vratiti se u Siriju? Ko će mu povjerovati? Više od 100 zemalja svijeta je priznalo sirijsku opoziciju, a koliko njih još podržava Assada? O tome se mora razmisliti. Za Assada postoji samo jedno rješenje. On mora ispoštovati volju naroda i uraditi ono što narod od njega traži“, poručio je Erdogan.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad poručio je tokom jučerašnjeg obraćanja naciji “da je spreman za dijalog sa pravim predstavnicima naroda, a ne sa zapadnim marionetama i teroristima”.

Skupu je prisustvovalo oko 2.000 Assadovih pristalica. Assad im je poručio “kako nisu izdali Siriju”.

Assadov plan rješenja sirijske krize sadrži pet faza. Prva faza predviđa prestanak strane podrške sirijskoj opoziciji, povratak sirijskih izbjeglica njihovim kućama i prekid vojnih operacija sirijske vojske.

Drugi korak je da sirijski susjedi zatvore svoje granice za “prijelaz terorista”. Tu je akcentirao Tursku.

Treća faza Assadovog rješenja predviđa početak dijaloga s opozicijom, što bi bilo realizirano na konferenciji koja bi rezultirala prijedlogom političkog rješenja o kojem bi se u konačnici na referendumu izjasnio sirijski narod.

Nakon održanog narodnog referenduma, sljedeća faza bila bi formiranje Vlade nacionalnog jedinstva. Posljednja, to jeste peta faza bio bi “generalni proglas pomilovanja i planiranje političke tranzicije Sirije”.

Assad je sirijsku krizu nazvao još jednom nazvao „unutrašnim pitanjem“ i jasno poručio da neće dozvoliti nikakvo strano posredovanje u rješavanju istog. Poručio je da će “borba protiv terorizma biti vođena sve dok u zemlji postoji i jedan terorista”.

„Kažu revolucija, a svaka revolucija ima svoju ideologiju i liderstvo. Ovi nemaju ni ideje, niti lidere. Revoluciju može napraviti narod, a ne ovi koji dolaze van zemlje“, zaključio je Assad.

Ističući da se Sirija suočava s „pravim ratom“, Assad je u diktatorskom stilu ponovio da “ova zemlja neće pokleknuti i da će ostati stabilna i slobodna”.

(Anadolija)

Share This Article