Pripreme za akciju “Stigla je zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju”

sanel
By sanel

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Turske Hak-Is Mahmut Arslan razgovarao je jučer u Ankari sa predsjednikom Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Hajrudinom Šahićem i njegovim zamjenikom dr.  Abdul-Kerimom Fazlićem o međunarodnoj akciji „Stigla je zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“ koja će uskoro početi i u BiH.

Nosioci akcije u BiH, u koordinaciji sa novinskom agencijom Anadolija, su „Merhamet“ i Savez samostalnih sindikata BiH.

Arslan je zahvalio Šahiću i Fazliću što se „Merhamet“ pridružio i podržao akciju čiji je cilj prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Sirije koji su utočište našle u Turskoj. On je naglasio kako dešavanja u Siriji najbolje razumiju stanovnici BiH koji su nedavno prošli sličnu dramu.

Šahić je kazao kako će “Merhamet” bezrezervo podržati pomenutu akciju, podsjećajući da je ova organizacija već okončala jednu kampanju pomoći sirijskim izbjeglicama u Turskoj u kojoj je prikupljena pomoć od 40.000 KM i uručena turskom ambasadoru u BiH Ahmetu Yildizu.

“Merhamet je iskusna i dokazana organizacija kada su u pitanju međunarodne humanitarne akcije. Već smo okončali tehičke pripreme, otvorili poseban žiro-račun kod Turkish Ziraaat Banke Bosnia d.d. Sarajevo i humanitarni broj koji će biti objelodanjeni na zajedničkoj pres-konferenciji ‘Merhameta’, Saveza samostalnih sindikata BiH i drugih učesnika akcije naredne srijede u Sarajevu”,  kazao je Šahić tokom razgovora s Arslanom.

Cilj kampanje „Stigla je zima… Jedan hljeb, jedan pokrivač za Siriju“, koju je inicirala upravo Konfederacija sindikata Republike Turske Hak-Is, a koja će se provesti u nekoliko zemalja svijeta, jeste pomoći sirijskom narodu u hladnim zimskim danima.

(Anadolija)

Share This Article