Sirija: Avioni bombardovali najveću bolnicu u Halepu

sanel
By sanel

Avioni vojske odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu bombardovali su najveću bolnicu u okolini grada Halepa, smještenu u naselju Azez, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zvaničnici Sirijskog revolucionarnog vijeća (SGRC) naveli su da je u napadu ranjen veliki broj ljudi, među kojima i žena i djece. Bolnica koja je smještena na površini od 60 hektara najveća je u toj regiji.

Pacijenti koji su bili na liječenju u bombardovanoj bolnici, upućeni su na liječenje u mobilne ambulante u okolini. Veliki broj pacijenata je i ranjen u napadu, a broj mrtvih još uvijek nije objavljen. Veliki dio bolnice je zapaljen, a unutar bolnice nije pronađena nijedna naoružana osoba.

Prema navodima opozicionih aktivista u bombardovanju su korištene takozvane “barel bombe”, mnogo snažnije od uobičajenih avionskih projektila.

Vojne snage Bashara Al-Assada prvi put su koristile ovu vrstu bombe kada su bombardovali bolnice i naoružane opozicionare u Homsu. Ova vrsta bombe može stvoriti krater dubine sedam metara, a sadrži oko 500 kilograma eksploziva TNT.

(Anadolija)

Share This Article