Život od humanitarne pomoći: Sirijska djeca spavaju gladna

sanel
By sanel

Sirijci koji su od krvoprolića u svojoj zemlji prebjegli do grada Lazkiye u blizini granice sa Turskom, žive od humanitarne pomoći koju im šalju građani susjedne zemlje, u znak solidarnosti sa onima koji se bore sa zimom, glađu i raznim bolestima.

Najveći problem za izbjegličke grupe, uglavnom sastavljene od žena i djece predstavlja nedostatak pitke vode i napajanja električnom energijom u šatorima ili praznim kućama u kojima su smješteni.

Fadima Ahrar koja živi u šatoru zajedno sa dvoje unuka, u izjavi za agenciju Anadolija je kazala dnevno stanovnici ovih naselja dnevno preživljavaju uz samo jedan obrok.

“Djeca nam spavaju gladna. Sirijska vojska nas je napala tako da nam nije ništa ostalo. Zbog Bashara Assada su nam ugašeni životi, morali smo ovdje pobjeći da preživimo”, kazala je ona.

Ona se zahvalila Turskoj, posebno turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, koji pokušava pomoći Sirijcima.

Od početka sukoba u Siriji, koje je inicirao ustanak protiv režima predsjednika Bashara al-Assada 15. marta 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok je oko pola miliona Sirijaca raseljeno unutar ali i izvan granica te zemlje.

(Anadolija)

Share This Article