Sukobi u Siriji jučer odnijeli 127 života

sanel
By sanel

U sukobima vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu i pobunjeničke Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) diljem zemlje smrtno je stradalo 127 osoba, javio je dopisnik agencije Anadolija.
U zračnim napadima snaga sigurnosti odanih Assadovom režimu smrtno je stradalo 127 osoba među kojima u predgrađu Damaska 48, Humusu 28, Halepu 16, Idlibu 10, Hami i Rakki po 8, Deyru’z Zori 5, Deri 3 i Kuneytri 1, saopćila je Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SNHR).

Također, u eksploziji autobombe u predgrađu Sebine u Damasku veliki broj osoba je smrtno stradao dok je povrijeđeno njih nekoliko.

Prema saopćenju SNHR-a, širom zemlje u 124 mjesta se vode žestoke oružane borbe, dok se izvode zračni napadi u 39 regija.

Sirijska vojska je koristila otrovni gas u naseljima Deyrbealete, Halidiye i Beyada u gradu Humusu.

Od početka sukoba u Siriji, koji su počeli ustankom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, smrtno je stradalo oko 40 hiljada ljudi, dok je blizu 300 hiljada Sirijaca utočište pronašlo u izbjeglištvu, uglavnom u susjednim zemljama Turskoj i Jordanu.

(Anadolija)

Share This Article