Turska: Počela kampanja pomoći sirijskim izbjeglicama

sanel
By sanel

Turske nevladine organizacije započele  su kampanju pomoći sirijskim izbjeglicama  pod sloganom „Jedan hljeb, jedan pokrivač“, kako bi se sirijskim izbjeglicama olakšali uvjeti života u hladnim zimskim danima.

Mnoge fondacije, udruženja i sindikati u Turskoj započeli su kampanju za pomoć sirijskim izbjeglicama koje se zbog dolaska zime nalaze u veoma teškoj situaciji.  Sva udruženja  i organizacije uključit će se u kampanju pod sloganom „Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, koja će biti sprovedena u nekoliko zemalja.

Kampanja će biti medijski praćena na turskom, engleskom i arapskom jeziku putem internet stranice www.suriyeicinbirekmek.com  i  www.breadforsyria.com , a u sklopu medijske promocije i uključivanje šire javnosti u ovu kampanju  pripremljeni su zajednički plakati , a na televizijskim kanalima emitovat će se i video spotovi.

„Dok traju rasprave o tome ko je kriv,  stigla je zima i civili su ostali bez hrane“

U tekstu koji se nalazi na internet stranici pripremljenoj za ovu kampanju stoji da je, dok traju rasprave o tome “ko je kriv, čiju stranu treba odabrati”, nastupila zima i narod je ostao bez hrane i u još većoj životnoj drami.

„Ujedinjene nacije (UN) i Arapska liga raspravljaju o tome ko je krivac za ratna dešavanja, a sirijski narod ostao je bez hljeba i mogućnosti da se bori sa hladnom zimom“, navodi se u tekstu.

Ovaj tekst naglašava prioritetne potrebe ljudi, civila u ovoj zemlji, umjesto da se raspravlja o politici, geopolitici, vjeri ili drugoj kategorizaciji. „ Pred nama je stvarna drama i bolna istina (…)  „Nije važno ko ste, važno je da pomognete“ , jedan je od podsjetnika u tekstu za kampanju pomoći.

Na navedenim internet stranicama upućen je poziv svima koji mogu da se uključe u ovu kampanju i pomognu koliko god mogu i da doprinesu na bilo koji način. Zatražena je pomoć svake vrste, pa čak i rad na terenu za prikupljanje pomoći,ili aktivnosti za medijsku promociju .

„Ako ne možete pomoći, uputite molitve za što skorije pronalaženje rješenja za Siriju“ jedna je od rečenica  na internet stranici kampanje.

(Anadolija)

Share This Article