“Iran pruža Asadu ruku spasa”

sanel
By sanel

Glavna sirijska opoziciona grupa osudila iransku mirovnu inicijativu za Siriju kao posljednji pokušaj Irana da spase režim sirijskog lidera Bašara al Asada.

“U trenutku kada slobodne snage sirijskog naroda ostvaruju odlučujuću političku i vojnu pobjedu za pobjedom, režim i njegovi saveznici nastavljaju da preduzimaju mutne i zakasnjele političke inicijative”, saopštila je Nacionalna koalicija.

“Iranska inicijativa predstavlja primjer tih očajničkih pokušaja da se pruži ruka spasa Asadovom režimu čiji brod neminovno tone”, ističe se u saopštenju, a prenosi AFP.

Teheran, najmoćniji regionalni saveznik Asadovog režima, u nedjelju je detaljno predstavio mirovnu inicijativu u šest tačaka, kako su prenijeli iranski mediji.

U tom planu se ne predviđa pad sirijskog režima, već se, umjesto toga, poziva na “hitno zaustavljanje nasilja i oružane akcije pod nadzorom UN” i na ukidanje sankcija protiv Sirije, početak nacionalog dijaloga, uspostavljanje prelazne vlade i organizovanje slobodnih izbora.

Nacionalnu koaliciju, koja je oformljena u Kataru ovog mjeseca, priznale su desetine država kao jedinu i legitimnu grupu koja predstavlja sirijski narod.

(Tanjug)

Share This Article