Putin: Rusija ne brine za Assadovu, već za budućnost Sirije

sanel
By sanel

U redovnom godišnjem obraćanju medijima u Svjetskom trgovačkom centru u Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da Rusija nije zabrinuta za budućnost režima predsjednika Bashara al-Assada, već za budućnost Sirije kao zemlje.

Putin je istakao da Rusija ne želi vidjeti scenario u kojem bi aktuelna sirijska opozicija preuzela vlast i vodila isključivo borbu protiv zvaničnika aktuelne vlasti u toj zemlji.

„Odluku o načinu zajedničkog života u Siriji trebaju donijeti građani Sirije. Aktuelni sistem će tek u slučaju takvog dogovora moći biti promijenjen“, poručio je Putin.

Osvrčući se na aktuelna zbivanja i nemire na Sjevernom Kavkazu, Putin je istakao da na sprečavanju tamošnjih stradanja i tragedija ne rade samo snage sigurnosti, već i socio-ekonomski eksperti. On je kazao da je neophodno vrijeme za normalizaciju u toj regiji i dodao da je situacija u Čečeniji mnogo bolja u odnosu na prethodne godine.

Putin se u nastavku izlaganja osvrnuo i na rasprave u vezi sa pravom pokrivanja djevojčica u ruskim školama kazavši da u ruskoj kulturi ne postoji takav običaj i da tradicionalno shvatanje islama u Rusiji ne predviđa takve obaveze.

(Anadolija)

Share This Article