Bitka za Hamu?

sanel
By sanel

Centar za strateška i komunikacijska istraživanja izvještava o jučerašnjem napredovanju opozicionih snaga u pokrajini Hami i u Aleppu.

Oni navode da je zapovjednik opozicionih snaga pukovnik Ahmed Berri najavio početak velike ofanzive za oslobađanje pokrajine Hama gdje su na desetine opozicionih i režimskih vojnika ubijeni nakon žestokih sukoba u gradovima Helfaja i KafrZejta. Opozicione snage su preuzele kontrolu nad bazom 25. brigade odakle su i preuzeli deset vojnih tenkova. Opozicionari su također napredovali i u Aleppu preuzevši još dvije zračne baze u gradovima Hendarat i Hus.

Predgrađa Hame su se našla pod žestokim granatiranjem koje je većinom usmjereno na Helfaju, el-Latamne, Tajebt el-Imam i Hajalin. Sela Kernaz, KafrZejta i Kafranbuda su režimske snage također granatirale sa kontrolnih punktova u Burhan i el-Sad.

Režismske snage su se povukle sa kontrolnog punkta el-Šejh Hadidi nakon što su ih opozicione snage bombardovale sa minobacačkim granatama. Aktivisti također navode da su se režimske snage povukle i sa kontrolnog punkta Bab el-Taka. Hamamejat, KafrZejta i Tajebt el-Imam kontrolni punktovi su opkoljeni a režimske snage su se povukle sa Hesraja punkta. Svi bataljoni i brigade u okolini Hame sada učestvuju u borbi za oslobođenje uključujući brigade iz Kafranbude, Kernaza, Helfaje, KafrZejte, Tajebt el-Imama, Kal’at el Madika, el-Latamne i Hattaba.

Ratni avioni i helikopteri nastavili su da bombarduju područje teškom artiljerijom.

Predgrađa Hame, naročito sjeverna i zapadna predgrađa, se nalaze pod jakim napadima režimskih snaga. Kako aktivisti navode da režimske snage ne samo da granatiraju područje već sprječavaju da sve potrepštine uđu u područje, uključujući brašno i dizel. (IB)

Share This Article