Opozicija zauzela školu sirijske pješadije

sanel
By sanel

Borci opozicije objavili su kako su preuzeli kontrolu nad pješadijskom školom sirijske vojske u predgrađu Halepa nakon više od 20 dana borbi sa snagama Vlade.

Škola se nalazi u strateški važnom gradiću Msalamiyyah, nedaleko od glavne ceste koja povezuje Halep sa sjevernim predgrađima.

“Škola je bila vojna baza režima. Tenkovi, koji su se tu nalazili, korišteni su u napadima na obližnje gradove”, izjavio je aktivista opozicije za Al Jazeeru u subotu.

Škola, koja zauzima teritoriju od oko tri kvadratna kilometra, nalazi se blizu 10 kilometara od centra Halepa, drugog grada po veličini u Siriji.

Pobunjenici su zauzeli nekoliko vojnih građevina širom države tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Ovo preuzimanje došlo je uz izvještaje o žestokim borbama blizu ogranka obavještajne službe zračnih snaga u distriktu Zahraa grada Halepa te oko vojnog aerodroma Mingh u predgrađu istog grada.

Izolirana Daraya

U međuvremenu, aktivisti navode kako se tokom subote vode oštre borbe u gradu Daraya, nedaleko od Damaska.

Vojska je poslala pojačanja i pokušava upasti u grad.

“Ovo je 28. grad od kako snage kriminalca [predsjednika Bashara] al-Assada pokušavaju upasti u grad”, kaže se u saopćenju aktivista iz Daraye.

Zračno i artiljerijsko bombardiranje tokom proteklih sedmica fokusirano je na Darayu i na obližnji grad Mudamiyeh, što je izazvalo strahove o velikoj kopnenoj akciji.

“Daraya ostaje izolirana od ostatka svijeta zbog prekida komunikacija i snabdijevanja električnom energijom. Sa stalnom blokadom dostave goriva, postoji ogromna potreba za brojnim stvarima jer je stigla zima”, navode aktivisti.

Borbe su se u subotu desile i u palestinskom kampu Yarmuk, na jugu Damaska, između pobunjenika i vojske pojačane palestinskim borcima koji podržavaju Assada, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Teško bombardiranje desilo se u gradovima Harasta, Erbeen i Al-Zabani, nedaleko od prijestonice.

(AJ Balkans)

Share This Article