Lavrov se sastao sa prestavnikom sirijske opozicije

sanel
By sanel

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je saopćilo da se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao sa predsjednikom sirijskog opozicionog Nacionalnog fronta Kadrijem Džemilom u Moskvi i razgovarao o aktuelnoj sirijskoj krizi.

U saopćenju se navodi da je Lavrov izjavio da nasilje i krvoproliće u Siriji moraju prestati i da tamošnje strane moraju započeti političku tranziciju zemlje u okvirima Ženevske konvencije.

Dzemil je kazao da je njegov Nacionalni front spreman da prihvati političku tranziciju koja će donijeti slobodu sirijskom narodu i zadovoljiti sve opozicione i pobunjeničke frakcije u zemlji. On je dodao da su stečeni uvjeti za dijalog u zemlji i izgradnju novog političkog sistema koji će obezbijediti ravnopravno učešće svih građana i slobodu i prava na cijeloj teritoriji Sirije.

Šef ruske diplomatije Lavrov je poručio da će Rusija uvijek podržati mirne pregovore i dijalog za uspostavu mira i demokratije u Siriji.

Rusija zagovara političku tranziciju Sirije na obostrano prihvatanje i režima predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih predstavnika, a oslanjajući se na parametre iz Ženevske konvencije o ljudskim pravima.

(Anadolija)

Share This Article