Iranski prijedlog za rješenje sirijske krize

sanel
By sanel

Iran je predstavio svoj plan za rješavanje sirijske krize u šest glavnih tačaka, od kojih je najvažnija potpuni prestanak nasilja i isporuke oružja Siriji.

Iranska inicijativa podrazumijeva prestanak svakog stranog miješanja, početak nacionalnog dijaloga te održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u zemlji u što kraćem roku, objavljeno je u utorak na internet portalu Cham Press.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian rekao je da je Teheran prijedlog predstavio Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Egiptu, kao i specijalnom izaslaniku Ujwedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdaru Brahimiju, prenosi Srna.

“Iranski prijedlog je pozitivno primljen”, izjavio je Abdollahian.

Ove izjave dolaze uoči novog sastanka grupe “Prijatelji Sirije”, koji bi u srijedu trebao biti održan u Marakešu u Maroku, a bit će posvećen jačanju strane pomoći sirijskoj opoziciji.

Grupa “Prijatelji Sirije” okuplja oko 100 arapskih i zapadnih država, međunarodnih organizacija i predstavnike sirijske opozicije.

Rusija ne učestvuje na sastancima ove grupe, jer je ocijenila da učesnici ne pokušavaju uspostaviti međusirijski dijalog, već pripremaju teren za stranu intervenciju.

(AJB)

Share This Article