Pobunjenici napali vojnu školu kod Halepa

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici pokušali su u utorak izvesti juriš na kompleks velike vojne akademije na sjevernom prilazu gradu Halepu, pri čemu su se žestoko sukobili s režimskim trupama, saopćili su sirijski opozicioni aktivisti.

Pobunjenici su opkolili akademiju, u kojoj je smješteno oko 3.000 vojnika, još prije nešto više od dvije sedmice, nakon što su preuzeli kontrolu nad jednom velikom zgradom u okviru kompleksa, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi AFP.

“Ta škola je veoma značajna zbog svoje veličine i lokacije”, rekao je francuskoj agenciji direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodavši da se kompleks prostire na površini od osam kvadratnih kilometara i da bi bilo veoma teško preuzeti kontrolu nad njim, za šta bi pobunjenicima trebalo na hiljade boraca, prenosi Tanjug.

Na video snimku postavljenom na internetu sa znakom pobunjeničke brigade Liwa al-Tawhid vidi se kako peterica naoružanih ljudi pucaju iz automatskog oružja u pravcu jedne zgrade okružene drvećem, dok se u pozadini čuju eksplozije.

Južne četvrti

U drugim dijelovima pokrajine u ponedjeljak navečer je ubijeno 11 Kurda, među kojima troje djece i dvije žene, kada su granate pogodile disktrikt Sheikh Maksud u Halepu, a 13 ih je ranjeno, navodi Opservatorija.

Prema podacima opozicije, u Damasku je vojska granatirala južne četvrti grada, a južnije od prijestonice su ubijena dva muškarca u bombardiranju grada Daraje.

U međuvremenu je mreža aktivista na terenu izvijestila je o snažnom granatiranju sa vojnog aerodroma Mezzah, u pravcu južnih oblasti Damaska.

Ukupno 112 ljudi, 51 civil, 33 pobunjenika i 28 vojnika, ubijeno je u ponedjeljak širom zemlje, navodi Opservatorija, koja se oslanja na mrežu aktivista, pravnika i ljekara u civilnim i vojnim bolnicama na terenu.

Prema mišljenju analitičara, režim predsjednika Bashara al-Assada pokušava uspostaviti sigurnu zonu oko Damaska po svaku cijenu, kako bi bio u poziciji pregovarati o izlazu iz sukoba, u kojem je, prema podacima Opservatorije, od proljeća 2011. godine ubijeno više od 44.000 ljudi.

(AJ Balkans)

Share This Article