AA posjetila sirijske izbjegličke kampove u regiji

sanel
By sanel

Rat u Siriji i svakodnevna stradanja i razaranja gradova natjerali su više stotina hiljada Sirijaca da spas potraže preko granice u susjednim zemljama Turskoj, Jordanu i Libanu. Reporteri agencije Anadolija posjetili su izbjegličke kampove u kojima sirijski prognanici dočekuju hladne zimske dane u hladnoči i neimaštini.

Više od 135.000 sirijskih izbjeglica utočište je pronašlo u dobro opremljenim izbjegličkim šatorskim i kontejner centrima u turskom pograničnom pojasu. Ured za vanredne okolnosti vlade Turske zajedno sa turskim humanitarnim organizacijama obezbjeđuje osnovne životne potrepštine za ugrožene Sirijce, pretežno djecu i žene.

Dok Sirijci izbjegli u Tursku, žive u povoljnim uslovima i očekuju radost dana kada će se moći vratiti u svoju domovinu, sirijske izbjeglice u Jordanu i Libanu žive u nehumanim uvjetima i velikoj neimaštini. Njihova želja i san o povratku u Siriju tim su još jači.

Slike oskudno odjevene dječice kako se griju oko logorskih vatri u izbjegličkim centrima lede krv u žilama.

U Libanu je smješteno skoro 140.000 sirijskih izbjeglica u nedovršenim objektima, a njihovu zabrinutost povećavaju nemiri koji vladaju i u ovoj zemlji.
Sirijac iz Homsa Sade el-Hatib sa svojom desetočlanom porodicom živi u jednosobnom objektu sa najlonskim prozorima i vratima u Libanu.

„Pobjegli smo od rata u Siriji, ali smo i ovdje zatekli rat. Ovo se ne može nazvati životom. Nemamo hrane, lijekova, odjeće… Najsretniji bih bio kada bih se vratio u svoju domovinu i dostojanstveno umro tamo“, kazao je el-Hatib.
Svakodnevnica Sirijaca u kampu na sjeveru Jordana ez-Zateri, u kojem je smješteno više od 45.000 izbjeglica, obilježena je neimaštinom i stalnim protestima protiv međunarodne pasivnosti spram sirijske krize i nevolja sirijskog naroda. Nedavno je pojačana humanitarna pomoć ovom kampu, ali još uvijek nedovoljne količine hrane, odjeće i lijekova otežavaju život ovih nesrećnih ljudi.

(Anadolija)

Share This Article