Hague: Dokazi o planu za sirijsko hemijsko oružje

sanel
By sanel

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je danas da su njegova zemlja i SAD vidjele dokaze o tome da Sirija priprema upotrebu hemijskog oružja.

Hague je rekao BBC-u da postoji “dovoljno dokaza da se može zaključiti da je potrebno da im se pošalje upozorenje”.

On nije saopštio detalje, ali je rekao da su dokazi došli iz “obavještajnih izvora”. Sirijski zvaničnici insistiraju da vlasti nikada ne bi upotrijebile ovu vrstu naoružanja.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ove sedmice da bi bilo posljedica ako bi sirijski predsjednik Bashar al Assad upotrijebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Hague je rekao da je Obama bio veoma jasan i da razumije sumnjičavost javnosti, imajući u vidu iskustvo sa Irakom i tvrdnjom da je ta zemlja posjedovala oružje za masovno uništenje prije deset godina.

Američka CIA smatra da Sirija već godinama posjeduje hemijski arsenal i da može da upotrijebi ovo oružje iz vazduha, balističkim projektilima ili artiljerijskim granatama.

Vjeruje se da Sirija posjeduje zalihe iperita i sarina, veoma toksičnih nervnih otrova, kao i da je pokušala da razvije još opasniju vrstu gasa w-x.

Prema procjenama turskih, arapskih i zapadnih obavještajnih službi, Sirija posjeduje oko 1.000 tona hemijskog naoružanja raspoređenog u 50 gradova i naselja.

(Srna)

Share This Article