Njemačka: Sirijski režim je pri kraju

sanel
By sanel

Predsjednik za vanjska pitanja u Saveznnoj obavještajnoj službi Njemačke (BND) Gerhard Schindler izjavio je da je sirijski režim Bashara al-Assada pri samom raspadu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Schindler je za list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izjavio kako sirijski režim ne može više preživjeti jer opozicione snage postaju sve organizaovanije i snažnije.

“Sadašnje stanje u zemlji ne pogoduje ni sirijskom režimu niti opozicionim snagama, ali režim Bashara al-Assada gubi kontrolu nad važnim dijelovima zemlje”, kazao je Schindler.

Istakao je da je do sada sirijski režim u nekoliko navrata jasno pokazao da više nije tako snažan i dobro organizovan kao što je to do sada izgledalo.

“Režim u Damasku posljednjih mjeseci daje jesne zanakove da je pri samom kraju i da neće dugo izdržati”, izjavio je predsjednik za vanjska pitanja u Saveznnoj obavještajnoj službi Njemačke.

On je napomenuo kako je posljednjih mjeseci primjetna mnogo bolja koordinacija među grupama opozicione vojske.

“Sirjski režim pokušava da vojne i zračne luke zadrži pod kontrolom, ali među opozicijom koordinacija postaje sve bolja što ih sada čini mnogo djelotvornijima u brbi protiv protiv režima”, kazao je Schindler.

(Anadolija)

Share This Article