Davutoglu: Turska zna gdje su locirane sirijske rakete

sanel
By sanel

Ankara zna gdje su locirane stotine kopnenih raketa koje pripadaju režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekao je turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

“Asad ima oko 700 raketa…Sada znamo gdje se tačno nalazi svaka od njih, kako se čuvaju i ko vodi brigu o njima”, rekao je turski šef diplomatije, kako danas prenosi turski list “Sabah”.

Sirija, navodno, ima nekoliko tipova balističkih raketa, uključujući rakete “skads” ruske proizvodnje, preneo je AFP.

Davutogluov komentar je objavljen dan pošto su ministri NATO odobrili zahtjev Turske za raspoređivanje raketa “patriot” duž njene nestabilne granice sa Sirijom, što je razgnjevilo Damask i njegove saveznike.

Međunarodna zajednica strahuje da bi Damask, ukoliko osjeti da se Asadovom režimu bliži kraj, mogao da napadne zemlje kao što je Turska koje se zalažu za svrgavanje sirijskog režima, naveo je Davutoglu.

“Kažemo svakom ko bi želio da napadne Tursku da čak ni ne pomišlja na to”, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, saopštavajući odluku Alijanse o raspoređivanju raketa zemlja-vazduh američke proizvodnje.

Kako su navele turske vlasti, te rakete će biti raspoređene u “čisto odbrambene svrhe” posleij nekoliko prekograničnih granatiranja sa teritorije Sirije, gdje je, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, u 21-mjesečnom sukobu ubijeno više od 41.000 ljudi.

(Tanjug)

Share This Article