Sirijske izbjeglice bježe u Tursku

sanel
By sanel

Nekoliko stotina Sirijaca napustilo je svoju zemlju, nakon što je vojska Bashara al-Assada počela da granatira grad Tel Abjad. Uslijedilo je to samo dan nakon što je NATO odobrio razmještanje raketa Patriot u Turskoj, kako bi se spriječilo širenje rata iz susjedne Sirije.

Sirijske izbjeglice bježe u Tursku. S ove strane žice, njihova je sloboda. U pograničnom gradu Tel Abjad koji kontrolira slobodna sirijska vojska, nisu mogli ostati.

“Oni granatiraju naš grad, i mi moramo bježati”, kaže jedan stanovnik.

Policija je objavila poziv mještanima da napuste pogranična područja. Paravojne snage pomažu izbjeglicama da  nađu sigurno utočište.

U međuvremenu, nakon što su prešli na teritorijU Turske, ranjeni Sirijci prevezeni su u obližnju bolnicu.

‘Potrebne zračne snage’

Turska koja je ojačala vojnu prisutnost na 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom, ranije je na granatiranje iz Sirije odgovorila granatiranjem, ali sada očekuje raspoređivanje raketa  Patriot na granici, i uspostavu zone zabrane leta.

Profesor i analitičar Mustafa Kibaroglu misli da do toga ipak neće doći.

“To nije nešto što može osigurati sam Patriot. Za to biste morali imati zračne snage koje bi patrolirale tim područjem, zračnim prostorom, sve vrijeme, i uz pomoć saveznih zemalja, ili nekih od njih. To je veliki pothvat, i mislim da u ovom trenutku ne postoji potreba za uspostavom zone zabrane letenja.”

Dok svijet razmatra sljedeće korake prema Siriji, raste broj žrtava u toj zemlji.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je od početka rata poginulo 40 000 ljudi.

Sirijska televizija emitirala je snimak sahrane djece ubijene u jednoj školi u predgrađu Damaska.

(Anadolija)

Share This Article