Davutoglu: Patriot je “mjera predostrožnosti”

sanel
By sanel

Nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova članica zemalja NATO-a, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je u govoru u misiji Turske pri NATO-u pojasnio uslove po kojima će Turska moći koristiti antiraketni sistem Patriot.

Na izjavu generalnog sekretara NATO-a da će Turska moći koristiti Patriot samo za odbranu od evenutalnog napada iz Sirije, Davutoglu je kazao: “Turska svakako ima moć da odgovori na napade iz zraka. Mi nemamo nikakav problem sa zračnim snagama, niti nam nešto nedostaje da bismo za takvo nešto zahtijevali antiraketni sistem. Rakete su važne u ovoj analizi. Mi nismo niti ćemo zahtijevati dodatne snage protiv sirijskih aviona.”

On je istakao da je Turska zahtijevala ovaj antiraketni sistem kao “mjere predostrožnosti”, te da je sasvim prirodno da će iskoristiti snagu savezništva u bilo kojem rizičnom trenutku.
Davutoglu je naglasio da zabrinutost Rusije zbog postavljanja Patriota u Turskoj nije uticala na donesene odluke u NATO-u, dodavši da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom nedavne posjete Istanbulu i sam kazao da Turska ima pravo da proba sve moguće opcije radi odbrane.

Šef turske diplomatije je poručio da ni Turska, niti Rusija nisu na strani sirijskog režima.
Davutoglu je pojasnio i situaciju u vezi sa zabranom slijetanja u Irak ministru energetike i prirodnih resursa Turske Taneru Yildizu.

“Naš ministar, uprkos diplomatskoj dozvoli, nije mogao otići u Irak. To je pokazatelj, ne da su Turska i Irak u neprijateljskim odnosima, već da Irak ima ozbiljne komunikacijske probleme unutar države. Tako da oni to moraju prvenstveno između sebe riješiti. Irak je za nas prijateljska susjedna zemlja”, poručio je Davutoglu.

(Anadolija)

Share This Article