NATO neće dozvoliti Siriji da prijeti Turskoj

sanel
By sanel

U intervjuu za agenciju Anadolija, komandant kopnenih snaga NATO-a Frederick Ben Hodges je kazao da je potvrdna odluka Vijeća Sjevernoatlanskog saveza u vezi sa postavljanjem antiraketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici „jasna poruka Siriji da NATO neće dozvoliti njene prijetnje sigurnosti Turske“.

Ističući da je Republika Turska članica NATO-a, Hodges je kazao da će postavljanje antiraketnog odbambenog sistema biti jasna poruka zaštite svoje članice koja je izložena opasnošću. Napominjući da je politička odluka donesena i da je tehnički dio sprovedbe te odlike u toku, Hodges je kazao da se trenutno razmatra lokacija na kojoj će raketni sistem biti postavljen i istakao da je prirodno da Turska ima glavnu riječ u tom postupku.

„Antiraketni sistem Patriot posjeduju Njemačka, Holandija i SAD. Neka od ovih zemalja ili one zajedno će isporučiti te rakete u Tursku, ali to još nije precizirano. Riječ je o gabaritnim sistemima i oni će biti brodovima transportovani do Turske za nekoliko sedmica. Ne mogu precizirati kada će se to desiti, ali mogu reći da će se to desiti mnogo brže od očekivanog“, rekao je komandant Hodges.

Napominjući da je u toku izrada plana o osiguranju, transportu i troškovima transporta, Hodges je kazao da će biti preciziran i način komandovanja i upravljanja raketnim sistemom.

Na upit novinara AA kako će antiraketni sistem uticati na situaciju u regiji, Hodges je kazao da je zasigurno da će Patriot pojačati odbambene potencijale Turske.

„Ne mislim da će biti velikih razlika u konstalaciji snaga u regiji. Najpozitivnija stvar je ta da će, postavljanjem Patriota, NATO pokazati da je odlučan u odbrani svojih saveznika“, zaključio je Hodges.

Podsječajući da postoji realna opasnost da sirijska vojska upotrijebi hemijsko oružje, komandant Hodges je istakao da antiraketni sistem Patriot ima sposobnost da neutralizira dejstvo raketnih projektila sa hemijskim bojevim glavama.

(Anadolija)

Share This Article