Izbili sukobi između sunija i alevija u Libanonu

sanel
By sanel

Dvojica muškaraca su ubijena, a 12 osoba je ranjeno u sukobima u libanonskom lučkom gradu Tripoliju u utorak između naoružanih napadača odanih suprotstavljenim stranama u susjednom sirijskom građanskom ratu.

Vojska je blokirala sve puteve koji vode do tog područja u utorak navečer dok su pobunjenici vršili napade raketnim granatama duž Sirijske ulice, glavne autoceste koja je postala sinonim za sukobe u protekloj godini.

Tenzije postaju sve zategnutije od smrti 14 libanskih i palestinskih naoružanih napadača sa sjevera Libanona u sirijskom gradu u blizini granice. Čini se da su se pridružili pobunjenicima koji su pokrenuli 20-mjesečni ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, javio je Reuters.

Sirijska državna televizijska stanica emitovala je video snimke ubijenih muškaraca dok leže na tlu, a njihova tijela su izrešetana mecima.

Libanonski ministar vanjskih poslova Adnan Mensur tražio je od sirijskog ambasadora da preda tijela muškaraca nakon što su njihove porodice protestovale u Tripoliju zahtijevajući od libanske vlade da vrati tijela poginulih i odredi lokaciju nestalih.

Vjerske podjele u Tripoliju postale su žarište unutar Libanona gdje se nekada proširi nasilje iz Sirije.

Tripoli je većinski sunitski grad i većina podržava ustanak u susjednoj zemlji, ali taj priobalni grad također naseljava manjina alevija i sukobi su izbili nekoliko puta od početka ustanka.

(Fena)

Share This Article