Zapovjednici Oslobodilačke vojske Sirije govorili za AA

sanel
By sanel

Dva sirijska komandanta, koji su na početku sukoba u Siriji napustili snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i pridružili se Oslobodilačkoj vojsci Sirije govorili su za agenciju Anadolija.

General major Huseyin Muhammed Kilye razgovarao je novinarima AA u blizini grada Idliba koji je pod kontrolom Oslobodilačke vojske Sirije. Kilye je rekao kako je trenutno gotovo 50 posto obalnog područja pod kontrolom Oslobodilačke vojske Sirije. On je također dodao da oko 70 posto stanovnika tog područja podržava Oslobodilačku vojsku Sirije.

“Kada u Siriji stanu tenkovi, helikopteri i avioni, tada će Sirija u potpunosti biti pod našom kontrolom. Mi se borimo bez helikoptera i aviona. Assadove snage su svakim danom sve slabije, a moral im je već uništen”, kazao je Kilye.

On je dodao da se borba odužila zbog činjenice da Rusija, Kina, Iran i druge zemlje pružaju podršku Assadu. Naglasio je da Assad ne bi izdržao da mu nije podrške drugih zemalja.
“Prestani činiti nasilje nad svojim narodom. Prestani ga bombardovati. Odstupi s vlasti i predaj se. Mi ti sigurno nećemo činiti nasilje. Izvest ćemo te pred sud. Oslobodilačka vojska Sirije svakim danom postaje sve jača i brojnija. Ovi ljudi žrtvuju sve za svoju domovinu. Kada Assad ode, u Siriju će doći mirni dani”, izjavio je Kilye.

On je govorio i o postavljanju antiraketnog štita Patriot u Turskoj na granici sa Sirijom.
“Mislimo da je Turska ispravno postupila zahtijevajući razmještanje Patriota na granici sa Sirijom. Assad nije neprijatelj samo svom narodu, on je neprijatelj i susjedim narodima. Iz tog razloga Turska se morala osigurati u slučaju napada na njenu teritoriju i narod”, istakao je general major Kilye.

On je rekao da posti od trenutka kad je prešao u redove Oslobodilačke vojske Sirije. On je rekao da će postiti sve dok Assad ne bude svrgnut s vlasti.

Za agenciju Anadolija govorio je i zapovjednik Halepa, pukovnik u Oslobodilačkoj vojsci Sirije Abdulcebbar Muhammed el-Ukeydi. On je kazao kako je glavni razlog njegovog prelaska u redove Oslobodilačke vojske Sirije to što je Assad činio nepravdu vlastitom narodu.

“Ubijali su ljude, mučili ih, silovali žene i djevojke. Ja nisam mogao to gledati, zato sam prešao u redove Oslobodilačke vojske Sirije kako bi pomogao svom narodu. Bilo je više vojnika i oficira koji su Assada napustili iz razloga koje sam naveo. Smatram da se bliži vrijeme kada će Assad biti svrgnut, a u zemlju doći demokratija. Trenutno smo počeli sa proizvodnjom vlastitog oružja, jer druge zemlje nam ne pružaju vojnu pomoć. Naši mladi inžinjeri su zaduženi za to. Uskoro ćemo ući u Damask, preuzeti vlast i spasiti domovinu. Naša vojska je veoma jaka i ima jak moral”, izjavio je el-Ukeydi.

El-Ukeydi je dodao kako Turska ima pravo da se brani te da je dobro postupila zahtjevajući da se na njenoj granici razmjesti antiraketni štit Patriot. On je kazao kako se od Assada sve može očekivati te da se nada kako će Assad uskoro završiti kao bivši libijski lider Moammer Gadafi.

(Anadolija)

Share This Article