U Damasku ubijen novinar državnog dnevnog lista

sanel
By sanel

Novinar vladinog dnevnog lista Techrine Nadži Asad ubijen je u utorak u Tadamunu, četvrti na jugu Damaska, objavila je sirijska državna televizija. Ovaj penzionisani novinar nastavio je da piše za časopis koji je objavljivao jedan od njegovih članaka ponedjeljkom, precizirali su zvaničnici Techrina agenciji AFP.

Radi se o drugom ubistvu novinara za manje od dvije sedmice u četvrti u kojoj se vode žestoke borbe između vojnika i pobunjenika.

Najmanje 15 profesionalnih novinara, strani i sirijski, i 41 građanin-novinar ubijeni su u Siriji od početka sukoba u martu 2011. godine, saopćili su Reporteri bez granica u svom posljednjem izvještaju krajem novembra.

Još dva strana novinara se smatraju nestalim u Siriji. Palestinac-Jordanac Bašar Fahmi el-Kadumi s arapske televizije koji je izvještavao za američki Al-Hurra nestao je u Alepu (na sjeveru) 20. augusta. Američki slobodni novinar Austin Tice nestao je 13. augusta u predgrađu Damaska.

Prema Sirijskom udruženju novinara, protivnika režima, novembar je bio najkrvaviji mjesec za novinare u Siriji, 13 fotoreportera i građana-novinara ubijenih širom zemlje.

– Jasan je i ozbiljan pokazatelj da su novinari i osobe koje rade u domenu informisanja meta sirijskog režima, kao i naoružane opozicije koja je ubila trojicu, saopćilo je Sirijsko udruženje novinara.

(Fena)

Share This Article