Obama upozorio Assada o hemijskom oružju

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je sirijskog lidera Bashara al-Assada da je upotreba hemijskog oružja u sukobu s pobunjenicima u Siriji apsolutno neprihvatljiva i da će biti posljedica po njega ako se odluči na taj korak.
Obama je reagirao nakon što su američke obaveštajne službe saopćile da je primijećeno da sirijska vojska priprema upotrebu hemijskog oružja, prenosi Tanjug.

“Danas želim potpuno jasno reći Assadu i onima pod njegovom komandom: Svijet vas posmatra”, rekao je Obama. “Korištenje hemijskog oružja jeste i bilo bi sasvim neprihvatiljivo i ako napravite tragičnu grešku korištenja tog oružja bit će posljedica i vi ćete snositi odgovornost.”

Prethodno je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao da bi korištenje hemijskog oružja bila “crvena linija” za SAD, dok je sličan stav iznijela i državna sekretarka Hillary Clinton, koja je u Pragu.

Povlačenje predstavnika UN-a

“Vjerujemo da slabi vlast režima, koji je pokušao uguštii opoziciju običnim oružjem i sada smo zabrinuti da će pokušati to učintii korištenjem hemijskog oružja”, kazao je Carney.

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da ni pod kojim uslovima ne bi koristilo hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, čak i da ga ima.

Ujedinjeni narodi su pozvali sve svoje predstavnike, koji nisu neophodni da ostanu, da napuste Siriju, zbog pojačanog nasilja u okolini Damaska.

Procjenuje se da bi oko 25 do 100 predstavnika UN-a ove sedmice moglo biti  povučeno iz Sirije.

(AJ Balkans)

Share This Article