NATO će podržati zahtjev Turske o raspoređivanju raketa Patriot

sanel
By sanel
NATO će najvjerovatnije podržati zahtjev Turske o raspoređivanju raketa presretača Patriot na svojoj teritoriji, koje će se koristiti za odbranu granice od mogućih napada iz Sirije. Sastanak 28 ministara vanjskih poslova članica NATO-a će biti održan danas u Briselu nakon zahtjeva Turske o pojačavanju odbrane duž svoje granice. Zvaničnici NATO-a su jasno izjavili da je ovakav potez odbrambene prirode.

Tim NATO-a je već posjetio nekoliko lokacija u Turskoj u pripremi za raspoređivanje Patriota, koji će se koristiti za uništavanje sirijskih raketa i aviona koji pređu granicu.

Raspoređivanje ovog odbrambenog sistema će najvjerovatnije biti odobreno iako se Rusija protivi tom koraku. Međutim, analitičari vjeruju da će postavljanje sistema, koji će isporučiti Sjedinjene Američke Države, Njemačka ili Holandija, potrajati nekoliko sedmica, prenosi BBC.

Zahtjev Turske je došao nakon dobijanja informacija da postoji mogućnost da će Damask koristiti balističke projektile koji bi mogli nositi bojeve glave punjene hemijskim naoružanjem. Vjeruje se da Sirija posjeduje hemijsko naoružanje, uključujući iperit i sarin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da je protiv raspoređivanja raketnog sistema, jer vjeruje da će to samo pogoršati situaciju na granici. Rusija je tokom 22-mjesečnog konflikta ostala ključni saveznik Sirije.

U međuvremenu je predsjednik SAD-a Barack Obama upozorio predsjednika Sirije Bashara al-Assada da će snositi posljedice ukoliko bude koristio hemijsko naoružanje protiv svog naroda.

“Svijet gleda. Upotreba hemijskog naoružanja je apsolutno neprihvatljiva. Ukoliko napravite tragičnu grešku i iskoristite ovo naoružanje vi ćete biti smatrani odgovornim i snosit ćete posljedice”, kazao je Obama.

(Klix.ba)
Share This Article