Sirija negirala da će koristiti hemijsko oružje

sanel
By sanel

Sirija je u ponedjeljak saopćila da neće upotrijebiti hemijsko oružje protiv vlastitog naroda nakon što su Sjedinjene Države upozorile da će poduzeti akciju protiv takvog djelovanja. Saopćenje je uslijedilo nakon medijskih izvještaja u kojima se citiraju evropski i američki zvaničnici, da se sirijsko hemijsko naoružanje premjestilo i da bi se moglo pripremiti za upotrebu kao odgovor na velika napredovanja pobunjenika koji se bore protiv režima predsjednika Bašara el-Asada.

“Sirija je više puta ponovila da neće upotrijebiti ovu vrstu oružja protiv vlastitog naroda ni pod koju cijenu”, saopćeno je u ministarstvu vanjskih poslova.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je ranije upozorila da bi Washington mogao preduzeti akciju ako Sirija upotrijebi oružje.

Opozicija vjeruje da je Asad, koji je pojačao napade, mogao početi koristiti teško oružje, a neki su sugerisali da bi mogao upotrijebiti i hemijsko oružje, javio je Reuters.

Pobunjenici su u posljednjih nekoliko sedmica zauzeli nekoliko većih vojnih baza nakon mjeseci spore okupacije i blokadi ruta za snabdijevanje vojske.

(Fena)

Share This Article